Pączki a’la Reese’s

 

(czas przygotowania 70 minut, czas oczekiwania 135 minut, przepis na 18 pączków)

Pączki a’la Reese’s to prawdziwa uczta dla miłośników masła orzechowego! Delikatne i pyszne ciasto na pączki, masa czekoladowo-orzechowa i kawałki orzeszków – pycha!

Same reese’s to klasyczne słodycze amerykańskie, a pączki a’la Reese’s możemy kupić w jednej z bardziej znanych amerykańskich cukierni – Krispy Kreme, albo… zrobić samodzielnie w domu 😉

Składniki:

amerykańskie pączki:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 25g drożdży świeżych
  • 0.75 szklanki mleka (ciepłego)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki wody (letniej)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

krem Reese’s:

  • 200g czekolady (może być mleczna lub deserowa)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki mleka
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych

Przygotowanie

amerykańskie pączki:

drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, wodę, pozostały cukier, esencję waniliową, sól, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy roztopione, chłodne masło i zagniatamy 10 minut. Oczywiście jeśli mamy mikser z końcówką do ciasta drożdżowego to możemy go użyć. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, przykrywamy je ściereczka i odkładamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 1.5h.

Uwaga! Ciasto podczas wyrabiania może się kleić, ale starajmy się nie dosypywać mąki. Jeśli będzie taka konieczność to starajmy się dodać jej jak najmniej.

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i je rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy szklanką krążki, w których kieliszkiem wykrawamy dziurki (możemy oczywiście użyć gotowych foremek).

Tak przygotowane amerykańskie pączki układamy na blaszce i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

W głębokim garnku rozgrzewamy mocno olej i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Gotowe doughnuts odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Uwaga! Olej powinien mieć temperaturę około 180 stopni.

Krem Reese’s:

w rondelku umieszczamy połamaną na kostki czekoladę, mleko i całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ściągamy z palnika, dodajemy masło orzechowe i energiczne mieszamy rózgą do połączenia składników. Orzeszki ziemne siekamy (nie bardzo drobno) i jeśli chcemy to możemy je odrobinę podprażyć na suchej patelni.

Pączki polewamy czekoladą z masłem orzechowym, posypujemy orzechami i odstawiamy aby masa stężała.

Uwaga! Jeśli używamy drożdży suszonych to używamy przelicznika 25g drożdży świeżych=7g drożdży suszonych.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 + = 24

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital