Ciasteczka z nutellą

 

(czas przygotowania 15 minut, czas pieczenia 12 minut, przepis na 14 ciasteczek)

Nutellę uwielbia większość z nas, a jak upieczemy ciasteczka z nutellą to podwójna przyjemność gwarantowana! Zwłaszcza, że robi się je w zaledwie kwadrans 🙂

Składniki:

  • 150g nutelli
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 60g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

masło wyciągamy z lodówki aby miało temperaturę pokojową, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a czekoladę drobno siekamy.

W misie miksera umieszczamy masło z cukrem i miksujemy je na gładką masę. Następnie dodajemy jajka z esencja waniliową i ponownie miksujemy. Wyłączamy mikser, dodajemy przesiane produkty i dokładnie mieszamy ciasto łyżką. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.

Z ciasta formujemy kuleczki, które rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy nutellę, zalepiamy, formujemy ponownie kuleczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka z nutellą pieczemy 12 minut. W zależności od ich wielkości, możliwe że trzeba będzie je dopiec 2-3 minuty (jeśli zdecydujemy się na spore ciastka).

Uwaga! Jeśli chcemy aby nasze ciasteczka miały ładny kształt to możemy przełożyć ciasto do szprycy (najlepiej plastikowej z dużą końcówką, albo użyć podwójnie rękawa bo ciasto jest gęste), wyciskać bezpośrednio na blaszkę, następnie bardzo delikatnie nadziewać ciasteczka nutellą (używając małej końcówki). Jest to jednak sposób czasochłonny, wymagający cierpliwości i precyzji.

Gotowe ciasteczek z nutellą serwujemy gdy przestygną!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 4 = 36

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital