Różowy tort różany

 

(czas przygotowania 45 minut, czas pieczenia 40 minut, przepis na 10 porcji)

Idealny tort dla małej księżniczki? A może dużej? Dzisiaj zapraszamy na cudny i pyszny różowy tort różany, który wbrew pozorom robi się całkiem prosto 🙂

Składniki

różowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 300g cukru
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 0.5 łyżeczki wody różanej
  • 0.5 łyżeczki różowego barwnika spożywczego

krem różany:

  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3.5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 1/4 łyżeczki różowego barwnika spożywczego

dodatkowo:

  • 1/3 szklanki rumu (herbaty)
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie

różowy biszkopt:

wszystkie składniki na różowy biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę. Na przemian dodajemy żółtko z cukrem. Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wodę różaną i barwnik spożywczy. Gdy tylko składniki się połączą wyłączamy mikser.

Ciasto wylewamy na blaszkę (średnica 24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Różowy biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Gorący biszkopt (w formie) upuszczamy na podłogę z wysokości około 40-50cm (w brew pozorom jest to istotny krok). Odstawiamy do ostudzenia.

Krem różany:

śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i wodę różaną ubijamy mikserem do momentu otrzymania gładkiego i dosyć gęstego kremu. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy tylko do połączenia składników.

Różowy tort różany:

Rum (jeśli tort ma być dla dzieci to herbatę) mieszamy z przegotowaną, wystudzoną wodą i esencją waniliową. Biszkopt dzielmy na 2-3 blaty. Na paterze układamy pierwszy blat różowego biszkoptu, nasączamy go ponczem, smarujemy kremem różanym, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, smarujemy kremem i powtarzamy czynność. Oczywiście zostawiamy sobie trochę kremu do ozdobienia tortu.

Gotowy różowy tort różany chłodzimy w lodówce.

Uwaga! Oczywiście zanim zaczniemy przygotowywać tort, upewniamy się że woda różana/ekstrakt różany jest spożywczy!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

40 ÷ = 8

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital