Sos do pizzy

 

(czas przygotowania 5 minut, czas gotowania 15 minut, przepis na 4 porcje)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Chyba każdy z nas choć raz w życiu robił domową pizzę i przekonał się, że dobry sos bazowy to podstawa! Dlatego dzisiaj zapraszamy na prosty i naprawdę pyszny sos do pizzy, który sprawdza się za każdym razem!

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • 5 listków bazylii
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na oliwie z oliwek. Gdy zacznie ładnie pachnieć podajemy passatę, oregano, sól, cukier, szczyptę pieprzu, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 15 minut, co chwilę mieszając. Sos powinien być gęstawy, dlatego pozostawiamy uchyloną pokrywkę. Gdy będzie gotowy, odstawiamy do ostygnięcia i na końcu mieszamy z posiekanymi listkami bazylii.

Uwaga! Sos powinien tylko delikatnie bulgotać, dlatego znacznie zmniejszamy moc palnika. Jeśli passata było mocno wodnista i sos powoli się redukuje to podgrzewamy go kilka minut dłużej.

Sosem smarujemy spód pizzy, ale możemy go także używać do polania już upieczonej!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − = 15

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital