Pianka truskawkowa z 3 składników

 

(czas przygotowania 15 minut przepis na 4 porcje)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Pianka truskawkowa to jeden z najlepszych deserów na lato! W odróżnieniu od ciężkich tortów jest leciutka, błyskawiczna w przygotowaniu, a wygląda tak uroczo, że będzie ozdobą wszystkich spotkań z rodziną i przyjaciółmi!

Składniki:

  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 500g truskawek
  • 140g galaretki truskawkowej (proszek)

dodatkowo:

bita śmietana, owoce, herbatniki do dekoracji

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy galaretki truskawkowe, zalewamy szklanką (250ml) gorącej wody i dokładnie mieszamy aby się rozpuściły. Odstawiamy do stężenia. Truskawki miksujemy (jeśli są bardzo kwaśne możemy dodać trochę cukru). Śmietankę (mocno schłodzoną, najlepiej całą noc w lodówce) ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do niej truskawki i galaretkę, miksujemy krótko – tylko do połączenia składników.

Deser truskawkowy przelewamy do pucharków i chłodzimy w lodówce 2h, aby stężał (oczywiście go przykrywamy, aby nie chłonął zapachów z lodówki).

Pianka truskawkowa przed podaniem powinna być ozdobiona bitą śmietaną, owocami, a jeśli chcemy to także ciasteczkami itp.

Uwaga! Do przepisu możemy użyć świeżych lub mrożonych truskawek. 140G galaretki to zazwyczaj 2 opakowania.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 2 = 4

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital