Truskawkowe sernikobrownie

 

(czas przygotowania 30 minut, czas pieczenia 40 minut, przepis na 10 porcji)

Dzisiaj na deser zapraszamy na prawdziwą ucztę! Truskawkowe sernikobrownie to połączenie wszystkie co najlepsze – czekoladowego spodu brownie, delikatnej, waniliowej masy serowej i orzeźwiającej masy truskawkowej 🙂 Aż ciężko nie sięgnąć po kolejny kawałek!

Składniki:

spód brownie:

  • 100g mąki
  • 150g masła
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 0.5 łyżeczki kakao

waniliowa masa serowa:

500g sera śmietankowego

  • 35g budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 0.5 łyżeczki esencji waniliowej

Masa truskawkowa:

  • 350g truskawek
  • 100g jogurtu greckiego
  • 77g galaretki truskawkowej (proszek)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:

spód brownie:

masło roztapiamy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy co czasu połączenia składników. Mąkę i kakao przesiewamy. Jajka z cukrem krótko miksujemy, tylko do połączenia składników, dodajemy czekoladę z masłem, również miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie, miksujemy tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz (spód i boki) owijamy folią aluminiową. Wykładamy ciasto i pieczemy spód brownie 20 minut.

Masa serowa:

serek śmietankowy, budyń waniliowy, cukier i esencje miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy 20 minut, po tym czasie sprawdzamy czy masa jest zastygnięta, jeśli nie to dopiekamy kilka minut.

Masa truskawkowa:

galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody (1 szklanka) i odstawiamy do ostudzenia. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, osuszamy i blendujemy z cukrem i jogurtem greckim. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i blendujemy do połączenia składników.

Truskawkowe sernikobrownie:

na przygotowany wcześniej i ostudzony spód brownie z masa serową, wylewamy tężejącą masę truskawkową. Ciasto zamykamy w plastikowym pojemniku lub owijamy folią spożywczą (aby nie chłonęło zapachów) i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc lub co najmniej 3h.

Gotowe truskawkowe sernikobrownie serwujemy ozdobione świeżymi owocami i opcjonalnie z bitą śmietaną.

Uwaga! Zamiast serków śmietanowych możemy użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego, zmielonego twarogu. 77g galaretki truskawkowej to zazwyczaj 1 opakowanie, podobnie 35g budyniu waniliowego to 1 opakowanie.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 2 = 2

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital