Truskawkowe sernikobrownie


x

Normalny

Drogi


Dzisiaj na deser zapraszamy na prawdziwą ucztę! Truskawkowe sernikobrownie to połączenie wszystkie co najlepsze – czekoladowego spodu brownie, delikatnej, waniliowej masy serowej i orzeźwiającej masy truskawkowej 🙂 Aż ciężko nie sięgnąć po kolejny kawałek!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 40 min 1 h 10 min
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
10

Spód brownie:

  • mąka - 100 g

  • masło - 150 g

  • gorzka czekolada - 150 g

  • jajka - 2 sztuki

  • cukier - 1/2 szklanki

  • kakao - 1/2 łyżeczki

Waniliowa masa serowa:

  • serek śmietankowy - 500 g

  • budyń waniliowy (proszek) - 35 g

  • jajko - 1 sztuka

  • cukier - 1/2 szklanki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

Masa truskawkowa:

  • truskawki - 350 g

  • jogurt grecki - 100 g

  • galaretka truskawkowa (proszek) - 77 g

  • cukier - 1/3 szklanki

  • wrząca woda - 1 szklanka

PRZYGOTOWANIE

Spód brownie:

Masło roztapiamy, ściągamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy co czasu połączenia składników.

Mąkę i kakao przesiewamy. Jajka z cukrem krótko miksujemy, tylko do połączenia składników, dodajemy czekoladę z masłem, również miksujemy tylko do połączenia składników.

Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie, miksujemy tylko do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz (spód i boki) owijamy folią aluminiową. Wykładamy ciasto i pieczemy spód brownie 20 minut.

Waniliowa masa serowa:

Serek śmietankowy, budyń waniliowy, cukier i esencje miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy.

Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy 20 minut, po tym czasie sprawdzamy czy masa jest zastygnięta, jeśli nie to dopiekamy kilka minut.

Masa truskawkowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody (1 szklanka) i odstawiamy do ostudzenia.

Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, osuszamy i blendujemy z cukrem i jogurtem greckim.

Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i blendujemy do połączenia składników.

Truskawkowe sernikobrownie:

Na przygotowany wcześniej i ostudzony spód brownie z masa serową, wylewamy tężejącą masę truskawkową.

Ciasto zamykamy w plastikowym pojemniku lub owijamy folią spożywczą (aby nie chłonęło zapachów) i wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc lub co najmniej 3h.

Gotowe truskawkowe sernikobrownie serwujemy ozdobione świeżymi owocami i opcjonalnie z bitą śmietaną.

Uwagi

Zamiast serków śmietanowych możemy użyć twarogu z wiaderka lub zwykłego, zmielonego twarogu. 77g galaretki truskawkowej to zazwyczaj 1 opakowanie, podobnie 35g budyniu waniliowego to 1 opakowanie.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.