Ciasto bezowe z truskawkami

 

(czas przygotowania 30 minut, czas pieczenia 100 minut, przepis na 10 porcji)

V Ten przepis jest bez glutenu

Ciasto bezowe z truskawkami jest wbrew pozorom proste w przygotowaniu, słodkie ale dzięki owocom orzeźwiające, dodatkowo chrupiące i kremowe, jednym słowem naprawdę pyszne 🙂 Zapraszamy do spróbowania!

Składniki:

bezy:

  • 6 białek
  • 280g cukru pudru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

krem śmietankowy:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3.5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej/śmietankowej

dodatkowo:

  • 600g truskawek
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

bezy:

białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno stopniowo dosypujemy cukier, wciskamy sok z cytryny cały czas ubijając. Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i jak tylko się wmiesza w pianę wyłączmy mikser. Dużą prostokątną blaszkę (lub dwie keksówki tych samych rozmiarów) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pianę na bezy i wyrównujemy ją szpatułką. Bezy pieczemy przez ok 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 1,5h. Gdy bezy będą gotowe zostawiamy je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do momentu ostygnięcia.

Krem śmietankowy:

śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Następnie dodajemy esencję waniliową/śmietankową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników. Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce! Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

Ciasto bezowe z truskawkami:

płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, bardzo małym ogniu, cały czas mieszając do momentu delikatnego zarumienienia. Bezę, jeśli używaliśmy jednej dużej blaszki, kroimy na pół, aby uzyskać dwa blaty. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Garść truskawek odklejamy na bok, a pozostałe mieszamy delikatnie z kremem śmietankowym. Na paterę wykładamy pierwszy blat bezowy, na niego połowę kremu, prażone migdały i całość przykrywamy drugim blatem bezowym. Ponownie wykładamy krem i ciasto ozdabiamy truskawkami.

Ciasto bezowe z truskawkami serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Ciasto bezowe z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 5 = 30

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital