Ciasto jogurtowe z rabarbarem

 

(czas przygotowania 30 minut, czas pieczenia 70 minut, przepis na 12 porcji)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to budyniowa, delikatna rozkosz dla podniebienia! Oczywiście ciasto można też wykonać z innymi owocami, ale rabarbar nadaje przyjemniej kwasowości i jest pysznym sezonowym dodatkiem 🙂

Składniki

ciasto kruche:

  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 250g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

waniliowa pianka jogurtowa:

  • 800g jogurtu greckiego
  • 5 białek
  • 220g drobnego cukru
  • 70g budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 łyżki cukru z wanilią

dodatkowo:

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie:

ciasto kruche:

na stolnicy umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, dzielmy je na dwie części, formujemy kule, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 2h. Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy spód przez 18-20 minut w 190 stopniach (funkcja góra-dół bez termoobiegu).

Uwaga! Jeśli ciasto będzie bardzo suche możemy dodać więcej śmietany lub odrobinę wody.

Waniliowa pianka jogurtowa:

ubijamy białka, gdy uzyskamy ładną pianę dodajemy cukier i cukier z wanilią. Gdy piana będzie sztywna wsypujemy budynie waniliowe, miksujemy do połączenia składników i dodajemy jogurt grecki. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem:

rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy cukrem z wanilią. Na spód (przestudzony) wykładamy waniliową piankę jogurtową, układamy rabarbar i całość posypujemy startą drugą częścią ciasta.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem pieczemy 50 minut w 180 stopniach, studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Jeśli mamy ochotę to ostudzone ciasto rabarbarowe możemy oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga! Przepis jest na formę 25x30cm.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

64 ÷ 16 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital