Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Normalny
Przystępny
Ciasto jogurtowe z rabarbarem to budyniowa, delikatna rozkosz dla podniebienia! Oczywiście ciasto można też wykonać z innymi owocami, ale rabarbar nadaje przyjemniej kwasowości i jest pysznym sezonowym dodatkiem 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 1 h 10 min | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 1 h 10 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto kruche:
mąka pszenna - 2 1/2 szklanki
zimne masło - 250 g
żółtka jaja - 4 sztuki
kwaśna śmietana - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier puder - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
Waniliowa pianka jogurtowa:
jogurt grecki - 800 g
białka jaja - 5 sztuk
drobny cukier - 220 g
budyń waniliowy (proszek) - 70 g
cukier z wanilią - 2 łyżki
Dodatkowo:
rabarbar (łodygi) - 3 sztuki
cukier z wanilią - 2 łyżki
cukier puder (opcjonlanie)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche:
Na stolnicy umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli i zimne masło. Siekamy wszystko nożem, aż utworzą się grudki.
Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję, dzielmy je na dwie części, formujemy kule, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na 2h
Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy spód przez 18-20 minut w 190 stopniach (funkcja góra-dół bez termoobiegu).
Waniliowa pianka jogurtowa:
Ubijamy białka, gdy uzyskamy ładną pianę dodajemy cukier i cukier z wanilią.
Gdy piana będzie sztywna wsypujemy budynie waniliowe, miksujemy do połączenia składników i dodajemy jogurt grecki. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem:
Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy cukrem z wanilią.
Na spód (przestudzony) wykładamy waniliową piankę jogurtową, układamy rabarbar i całość posypujemy startą drugą częścią ciasta.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem pieczemy 50 minut w 180 stopniach, studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Jeśli mamy ochotę to ostudzone ciasto rabarbarowe możemy oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi
70g budyniu waniliowego to zazwyczaj jedno opakowanie. Jeśli ciasto podczas zagniatania będzie bardzo suche możemy dodać więcej śmietany lub odrobinę wody. Przepis jest na formę 25x30cm.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!