Kawa parzona na zimno Cold Brew

 

(czas przygotowania 5 minut, czas oczekiwania 12h, przepis na 6 porcji)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Kawa parzona na zimno czyli Cold Brew to bardzo ciekawy i interesujący sposób na przygotowanie orzeźwiającej kawy na letni dni 🙂 Cold Brew jest aromatyczna, zawiera ciut mniej kofeiny niż tradycyjna, ale za to nie zaburza gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Dzięki lekkości, aby orzeźwić wcale nie wymaga dodawania kalorycznych lodów – polecamy spróbować!

Składniki:

  • 1l zimnej wody (filtrowanej)
  • 60g kawy mielonej ręcznie lub do Cold Brew
  • opcjonalnie: mleko, cukier, kostki lodu

Przygotowanie:

szklany dzbanek wyparzamy wrzątkiem. Gdy ostygnie wsypujemy mieloną kawę i zalewamy zimną wodą. Dzbanek zawijamy folia spożywczą aby zabezpieczy go przed chłonięciem zapachów. Cold Brew odstawiamy do lodówki na 10-12h. Po tym czasie przecedzamy kawę i serwujemy samą lub z mlekiem, cukrem, kostkami lodu.

Uwaga! Do przygotowania kawy parzonej na zimno najlepiej użyć specjalnie zmielonych ziaren, dobrej jakości, przeznaczonych do przygotowywania Cold Brew. Aczkolwiek jeśli takimi nie dysponujemy to możemy sami zmielić kawę ziarnistą lub próbować wykonać napój ze zwykłej mielonej kawy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 1 = 7

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital