Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym

 

(czas przygotowania 15 minut, czas pieczenia 30 minut, przepis na 10 porcji)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

Jak wiadomo w lecie, gdy jest gorąco nie bardzo mamy ochotę na długie godziny w kuchni. Z drugiej jednak strony pyszna kawa bez ciacha to nie to samo… Dlatego zapraszamy na proste i szybkie ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym! Lekko, orzeźwiająco i błyskawicznie 🙂

Dodatkowo ciasto jest wegańskie, bez mleka i jajek zatem sprawdzi się dla osób z nietolerancjami.

Składniki

biszkopt:

  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki mleka sojowego
  • 0.5 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

mus truskawkowy:

  • 140g galaretki truskawkowej (proszek)
  • 600g truskawek

dodatkowo:

  • 1/3 szklanki herbaty
  • 2 łyżeczki konfitury truskawkowej

Przygotowanie

biszkopt:

w większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy olej i aromat, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy. Całość łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera! Ciasto na biszkopt wylewamy na prostokątną formę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 30 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Mus truskawkowy:

z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je i osuszamy. Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki miksujemy/blendujemy na gładki mus i mieszamy z galaretką.

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym:

z biszkoptu możemy odkroić „brzuszek”, aby go ładnie wyrównać. Konfiturę mieszamy z herbatą i ponczem nasączamy biszkopt.

Na biszkopt wylewamy mus truskawkowy, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki, aby mus stężał.

Gotowe ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym serwujemy schłodzone!

Uwaga! Weganie powinni wybrać galaretki bez żelatyny (z agarem). Ciasto można również wykonać w wersji bezglutenowej, Wtedy wybieramy mąkę bezglutenową uniwersalną.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

80 − = 79

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital