Deser śmietankowo-truskawkowy na zimno

 

(czas przygotowania 30 minut, przepis na 6 porcji)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez glutenu

Dzisiaj dla osłody warstwowy deser śmietankowo-truskawkowy na zimno, czyli wakacyjne słonce idealne do kawki na ogrodzie 🙂

Składniki:

cześć śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka 3.2%
  • 100g cukru
  • 4 łyżki żelatyny (30g)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 100 ml wody

część truskawkowa:

  • 350g truskawek
  • 77g galaretki truskawkowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

opcjonalnie:

  • ulubione owoce do dekoracji

Przygotowanie:

część śmietankowa:

do kubka wlewamy 100ml zimnej wody i dodajemy 4 (płaskie!) łyżki żelatyny czyi 28g. Mieszamy i czekamy, aż żelatyna napęcznienie.

Mleko, śmietankę, cukier, pastę waniliową podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu pełnego rozpuszczenia cukru. Gorące mleko ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu, aż żelatyny całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Dla pewności całość możemy przelać przez sitko do innego rondelka.

Masę śmietankową przelewamy do szklanek lub pucharków i chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.

Część truskawkowa:

galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody (niecała szklanka) i odstawiamy do ostudzenia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy i blenduejmy z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy galaretkę, blendujemy do połączenia składników.

Deser śmietankowo-truskawkowy na zimno:

na zastygniętą masę śmietankową wylewamy mus truskawkowy. Możemy też dodać pokrojone owoce. Chłodzimy w lodówce do czasu, aż część truskawkowa w pełni stężeje.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

70 − 64 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital