Zupa krem z pomidorów
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj klasyka, ale w pysznym i pachnącym wydaniu – zupa krem z pomidorów! Dzięki temu, że nie ma w niej mięsnych wywarów świetnie sprawdzi się dla wegetarian 🙂
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 30 min | 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 30 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
pomidory - 1 1/2 kg
cebula - 1 sztuka
marchewka - 1 sztuka
pietruszka - 1 sztuka
seler - 1/4 sztuki
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
bazylia - 1/2 łyżeczki
oregano - 1/2 łyżeczki
listki laurowe - 2 sztuki
ziele angielskie - 2 sztuki
ostra papryka - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
oliwa bazyliowa, rukola
sól
pieprz
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy, kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w garnku z 3 szklankami wody.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15-20 minut.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru.
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Jeszcze chwilkę smażymy i dodajemy do zupy.
Gotujemy około 5-10 minut. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa pozostałe ząbki czosnku i doprawiamy zupę solą, pieprzem, ziołami, w razie potrzeby dokwaszamy cytryną.
Gdy zupa krem z pomidorów będzie gotowa (wszystkie warzywa będą miękkie) wyciągamy z niej ziele angielskie, liście laurowe i blendujemy na gładki krem.
Zupa krem z pomidorów może być podawana z grzanką, ozdobiona rukolą i oliwą bazyliową.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!