Smażony ser (nie wypływa spod panierki)
 
                Łatwy
 
                Tani
Pyszna przystawka i super pomysł na spotkanie ze znajomymi! Zapraszamy na smażony ser, który nie wypływa spod panierki 🙂
|  |   3 z 5 (2 głosy) | |
|   3 z 5 (2 głosy) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 15 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 15 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Sztuki | 
| 6 | 
- ser żółty (kawałki o grubości 1.5cm) - 6 sztuk 
- jajka - 2 sztuki 
- bułka tarta 
- mąka pszenna 
- sól 
- pieprz 
- ostra papryka - 1 szczypta 
- olej rzepakowy 
PRZYGOTOWANIE
Ser żółty mrozimy przez około 30-40 minut.
Jajka roztrzepujemy na głębszym talerzu z dodatkiem soli, pieprzu i ostrej papryki.
Ser oprószamy mąką, zanurzamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, następnie jeszcze raz w jajku i bułce.
Musimy pokryć bardzo dokładnie każdy kawałek sera, aby nie wydostał się spod panierki.
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Gdy będzie gorący smażymy ser tak, aby panierka była złocista, a ser roztopił się w środku.
Smażony ser polecamy podawać z konfiturą żurawinowa.
Uwagi
Dzięki wcześniejszemu mrożeniu możemy smażyć ser na mniejszym ogniu i nie powinien wypłynąć spod panierki!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            