Smażony ser (nie wypływa spod panierki)
Łatwy
Tani
Pyszna przystawka i super pomysł na spotkanie ze znajomymi! Zapraszamy na smażony ser, który nie wypływa spod panierki 🙂
|
3 z 5 (2 głosy) |
|
3 z 5 (2 głosy) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
6 |
ser żółty (kawałki o grubości 1.5cm) - 6 sztuk
jajka - 2 sztuki
bułka tarta
mąka pszenna
sól
pieprz
ostra papryka - 1 szczypta
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Ser żółty mrozimy przez około 30-40 minut.
Jajka roztrzepujemy na głębszym talerzu z dodatkiem soli, pieprzu i ostrej papryki.
Ser oprószamy mąką, zanurzamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej, następnie jeszcze raz w jajku i bułce.
Musimy pokryć bardzo dokładnie każdy kawałek sera, aby nie wydostał się spod panierki.
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju. Gdy będzie gorący smażymy ser tak, aby panierka była złocista, a ser roztopił się w środku.
Smażony ser polecamy podawać z konfiturą żurawinowa.
Uwagi
Dzięki wcześniejszemu mrożeniu możemy smażyć ser na mniejszym ogniu i nie powinien wypłynąć spod panierki!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!