Domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami

Normalny

Tani

Bez jajek
Pyszna domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami z pewnością skradnie Wasze serca!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
1 h 30 min | 25 min | 1 h 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h 30 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 1 h 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Rozczyn drożdżowy:
drożdże świeże - 25 g
cukier - 1 łyżeczka
mleko - 60 ml
mąka pszenna - 1 łyżka
Pozostałe składniki:
mleko - 80 ml
mąka pszenna - 300 g
woda - 50 ml
sól - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pestki dyni - 1 garść
czarne oliwki - 5 sztuk
PRZYGOTOWANIE
Rozczyn drożdżowy:
mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorąc), zalewamy drożdże, mieszamy. Dodajemy mąkę, cukier i łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Następnie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki – ciepłe mleko, letnią wodę, mąkę, sól, oliwę z oliwek, pokrojone czarne oliwki (starajmy się aby nie były bardzo mokre) i pestki dyni.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją objętość (około 50 minut).
Następnie formujemy z ciasta bułkę i odstawiamy na 20-30 minut aby jeszcze podrosła.
Kolejno układamy ją na papierze do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Domowa bułka z pestkami dyni i czarnymi oliwkami smakuje najlepiej z masełkiem czosnkowym 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!