Stek idealny
Trudny
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Zapraszamy na pyszny stek z polędwicy wołowej! Jest bardzo prosty do zrobienia, a jeśli podejdziesz do niego na spokojnie i zastosujesz się do wskazówek z pewnością odpłaci Ci pysznym smakiem 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
polędwica wołowa (plastry około 2.5cm) - 2 sztuki
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
czerwone wino wytrawne - 1 łyżka
sól
pieprz grubo mielony
masło klarowane/olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Porady dot. przygotowania:
Kilka zasad, których musimy się trzymać jeśli chcemy przygotować idealny stek:
Do smażenia steka nadaje się masło klarowane lub olej roślinny (np. rzepakowy), odpada natomiast oliwa extra virgin
Mięso do smażenia powinno mieć temperaturę pokojową
Najlepsza jest patelnia ze stali nierdzewnej lub ceramiczna, teflon to kiepski pomysł
Steka doprawiamy dopiero po usmażeniu
Nie nakłuwamy steka widelcem
Mięsa nie kładziemy na zimnej patelni
Najpierw rozgrzewamy patelnię, później masło klarowane
Stek idealny:
Rozgrzewamy patelnię, gdy będzie już gorąca rozpuszczamy masło lub olej.
Następnie smażymy polędwicę wołową (o temperaturze pokojowej) zgodnie z zasadą „minuta na każdą ze stron na 1cm mięsa”. Zatem w przypadku steków 2,5cm smażymy po 2,5 minuty każdą ze stron.
Przy takim czasie smażenia osiągniemy poziom wysmażenia medium / medium – rare. Jeśli chcemy well done to najlepiej dopiec mięso w piekarniku, ew. smażyć dłużej na średnim ogniu (około 4-5 minut).
Pamiętamy także aby nie nakłuwać mięsa, dlatego stek przewracamy delikatnie najlepiej za pomocą łopatki drewnianej.
Po usmażeniu stek układamy na folii aluminiowej, oprószamy solą, pieprzem, zawijamy i odstawiamy na około 7 minut.
W tym czasie do pozostałości ze smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy około 20-30 sekund i dodajemy czerwone wino. Powstały sos doprawiamy solą.
Gdy stek odpocznie podajemy go z sosem i ulubionymi dodatkami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!