pelniasmakow-banner

Stek idealny


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Trudny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Zapraszamy na pyszny stek z polędwicy wołowej! Jest bardzo prosty do zrobienia, a jeśli podejdziesz do niego na spokojnie i zastosujesz się do wskazówek z pewnością odpłaci Ci pysznym smakiem 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
2

  • polędwica wołowa (plastry około 2.5cm) - 2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • czerwone wino wytrawne - 1 łyżka

  • sól

  • pieprz grubo mielony

  • masło klarowane/olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Porady dot. przygotowania:

Kilka zasad, których musimy się trzymać jeśli chcemy przygotować idealny stek:

Do smażenia steka nadaje się masło klarowane lub olej roślinny (np. rzepakowy), odpada natomiast oliwa extra virgin

Mięso do smażenia powinno mieć temperaturę pokojową

Najlepsza jest patelnia ze stali nierdzewnej lub ceramiczna, teflon to kiepski pomysł

Steka doprawiamy dopiero po usmażeniu

Nie nakłuwamy steka widelcem

Mięsa nie kładziemy na zimnej patelni

Najpierw rozgrzewamy patelnię, później masło klarowane

Stek idealny:

Rozgrzewamy patelnię, gdy będzie już gorąca rozpuszczamy masło lub olej.

Następnie smażymy polędwicę wołową (o temperaturze pokojowej) zgodnie z zasadą „minuta na każdą ze stron na 1cm mięsa”. Zatem w przypadku steków 2,5cm smażymy po 2,5 minuty każdą ze stron.

Przy takim czasie smażenia osiągniemy poziom wysmażenia medium / medium – rare. Jeśli chcemy well done to najlepiej dopiec mięso w piekarniku, ew. smażyć dłużej na średnim ogniu (około 4-5 minut).

Pamiętamy także aby nie nakłuwać mięsa, dlatego stek przewracamy delikatnie najlepiej za pomocą łopatki drewnianej.

Po usmażeniu stek układamy na folii aluminiowej, oprószamy solą, pieprzem, zawijamy i odstawiamy na około 7 minut.

W tym czasie do pozostałości ze smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy około 20-30 sekund i dodajemy czerwone wino. Powstały sos doprawiamy solą.

Gdy stek odpocznie podajemy go z sosem i ulubionymi dodatkami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.