pelniasmakow-banner

Strudel z jabłkami i orzechami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Trudny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi


Pyszny strudel z jabłkami i orzechami to doskonały pomysł na zimowy deser!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
1 h 50 min 1 h 50 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 50 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Ciasto na strudel:

  • mąka pszenna - 250 g

  • jajko - 1 sztuka

  • mleko - 100 ml

  • masło - 1 łyżka

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • sól - 1 szczypta

Nadzienie:

  • jabłka (najlepiej szara reneta) - 1 1/2 kg

  • orzechy włoskie - 50 g

  • migdały - 50 g

  • rodzynki - 70 g

  • cukier - 100 g

  • rum - 6 łyżek

  • miód - 1 łyżeczka

  • cynamon - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • masło - 200 g

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na strudel:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, łyżkę soku z cytryny, lekko ciepłe mleko, łyżkę miękkiego masła, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to ręcznie.

Początkowo możemy mieć wrażenie, że ciasto się klei, ale musimy być cierpliwi i wyrabiać je przez 10-15 minut, aż jego konsystencja będzie gładka, elastyczna i nie klejąca. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, obtaczamy w oleju i przekładamy do miski (najlepiej także posmarowanej olejem), przykrywamy i odkładamy na około 30-40 minut.

Nadzienie:

Rodzynki płuczemy i osuszamy, następnie zalewamy rumem, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Orzechy włoskie, migdały siekamy i prażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Możemy opcjonalnie do uprażonych orzechów dodać łyżeczkę miodu, zamieszać i poczekać aż odrobinę zgęstnieje. Uprażone orzechy dodajemy do rodzynek.

Jabłka myjemy, kroimy w jak najcieńsze plasterki (oczywiście usuwamy gniazdko nasienne) i staramy się je osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym).

Strudel z jabłkami i orzechami:

Ciasto na strudel dzielimy na dwie części. Pierwszą układamy na posypanej mąką ściereczce i wałkujemy, a następnie rękami rozciągamy aby ciasto było jak najcieńsze (półprzeźroczyste).

200g masła roztapiamy i pędzelkiem smarujemy ciasto. W odstępach 3-4 cm od brzegów układamy połowę jabłek, a na nich połowę nadzienia. Całość posypujemy cynamonem.

Pozostawione brzegi zakładamy na nadzienie i zawijamy strudel tak, aby stworzył „roladę”.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy strudel i jego górę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie zarumienione. W ten sam sposób przygotowujemy strudel z pozostałych składników.

Strudel podajemy posypany cukrem pudrem i opcjonalnie z lodami waniliowymi.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.