Strudel z jabłkami i orzechami

Trudny

Drogi
Pyszny strudel z jabłkami i orzechami to doskonały pomysł na zimowy deser!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
1 h | 50 min | 1 h 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Ciasto na strudel:
mąka pszenna - 250 g
jajko - 1 sztuka
mleko - 100 ml
masło - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
Nadzienie:
jabłka (najlepiej szara reneta) - 1 1/2 kg
orzechy włoskie - 50 g
migdały - 50 g
rodzynki - 70 g
cukier - 100 g
rum - 6 łyżek
miód - 1 łyżeczka
cynamon - 1 szczypta
Dodatkowo:
masło - 200 g
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na strudel:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, łyżkę soku z cytryny, lekko ciepłe mleko, łyżkę miękkiego masła, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Najlepiej robić to ręcznie.
Początkowo możemy mieć wrażenie, że ciasto się klei, ale musimy być cierpliwi i wyrabiać je przez 10-15 minut, aż jego konsystencja będzie gładka, elastyczna i nie klejąca. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, obtaczamy w oleju i przekładamy do miski (najlepiej także posmarowanej olejem), przykrywamy i odkładamy na około 30-40 minut.
Nadzienie:
Rodzynki płuczemy i osuszamy, następnie zalewamy rumem, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
Orzechy włoskie, migdały siekamy i prażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Możemy opcjonalnie do uprażonych orzechów dodać łyżeczkę miodu, zamieszać i poczekać aż odrobinę zgęstnieje. Uprażone orzechy dodajemy do rodzynek.
Jabłka myjemy, kroimy w jak najcieńsze plasterki (oczywiście usuwamy gniazdko nasienne) i staramy się je osuszyć (najlepiej ręcznikiem papierowym).
Strudel z jabłkami i orzechami:
Ciasto na strudel dzielimy na dwie części. Pierwszą układamy na posypanej mąką ściereczce i wałkujemy, a następnie rękami rozciągamy aby ciasto było jak najcieńsze (półprzeźroczyste).
200g masła roztapiamy i pędzelkiem smarujemy ciasto. W odstępach 3-4 cm od brzegów układamy połowę jabłek, a na nich połowę nadzienia. Całość posypujemy cynamonem.
Pozostawione brzegi zakładamy na nadzienie i zawijamy strudel tak, aby stworzył „roladę”.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy strudel i jego górę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie zarumienione. W ten sam sposób przygotowujemy strudel z pozostałych składników.
Strudel podajemy posypany cukrem pudrem i opcjonalnie z lodami waniliowymi.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!