Proste ciasto z makiem i orzechami

Łatwy

Przystępny
Prosto i smacznie! Zapraszamy na proste ciasto z makiem :)
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 50 min | 1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
mak - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
mleko - 1 1/2 szklanki
jajka - 5 sztuk
bułka tarta - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
woda - 3 łyżki
sok z pomarańczy - 3 łyżki
orzechy laskowe - 1 garść
migdały - 1 garść
żurawina - 1 garść
starta skórka z pomarańczy - 1 łyżka
czekolada mleczna - 100 g
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Mleko zagotowujemy, zalewamy nim mak i zaparzamy przez 5-6 godzin. Po tym czasie przecedzamy go przez sitko i mielimy dwa razy.
Orzechy laskowe i migdały siekamy, żurawinę kroimy na mniejsze kawałki.
Do maku dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą, całość mieszamy. Następnie dolewamy 3 łyżki wrzącej wody i 3 łyżki soku z pomarańczy.
Jajka rozdzielamy. Cukier z żółtkami ucieramy na gładką masę, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ciasta z makiem najpierw dodajemy utarte żółtka, a kolejno pianę z białek. Na koniec dodajemy aromat migdałowy, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy i bakalie. Wszystko mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Ciasto z makiem pieczemy około 50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe, w razie czego dopiekamy.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto z makiem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!