Szakszuka
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Szukasz pomysłu na ciekawe i pyszne weekendowe śniadanie? Jeśli tak to zapraszamy na niezwykle smaczną tunezyjską szakszukę, na którą składniki z pewnością znajdziesz w lodówce 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
jajka - 4 sztuki
cebula - 1 sztuka
pomidory - 2 sztuki
czerwona papryka - 1/2 sztuki
sól
pieprz
oregano
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się delikatnie przyrumieni.
Czerwoną paprykę również drobniutko kroimy, dodajemy do cebuli i smażymy często mieszając.
Gdy papryka zacznie ładnie pachnieć dodajemy pokrojone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Kolejno zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.
Gdy składniki się połączą i zaczną tworzyć gęstszy sos, robimy w nim cztery „dołki”, następnie do każdego wbijając jedno jajko. Szakszukę przykrywamy pokrywką.
Szakszuka będzie gotowa gdy jajka się usmażą. Tutaj oczywiście jest to kwestia preferencji – jeśli ktoś woli aby żółtko było płynne musi wcześniej zakończyć smażenie.
Gotowa szakszuka powinna być po posypana odrobiną ziół i podawana z tostem.
Uwagi
Dla osób na diecie szakszuka również świetnie się sprawdzi – wystarczy zredukować ilość oliwy, a tosta zastąpić pełnoziarnistym pieczywem lub w ogóle z niego zrezygnować.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!