Szakszuka


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe


Szukasz pomysłu na ciekawe i pyszne weekendowe śniadanie? Jeśli tak to zapraszamy na niezwykle smaczną tunezyjską szakszukę, na którą składniki z pewnością znajdziesz w lodówce 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • jajka - 4 sztuki

  • cebula - 1 sztuka

  • pomidory - 2 sztuki

  • czerwona papryka - 1/2 sztuki

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się delikatnie przyrumieni.

Czerwoną paprykę również drobniutko kroimy, dodajemy do cebuli i smażymy często mieszając.

Gdy papryka zacznie ładnie pachnieć dodajemy pokrojone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Kolejno zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.

Gdy składniki się połączą i zaczną tworzyć gęstszy sos, robimy w nim cztery „dołki”, następnie do każdego wbijając jedno jajko. Szakszukę przykrywamy pokrywką.

Szakszuka będzie gotowa gdy jajka się usmażą. Tutaj oczywiście jest to kwestia preferencji – jeśli ktoś woli aby żółtko było płynne musi wcześniej zakończyć smażenie.

Gotowa szakszuka powinna być po posypana odrobiną ziół i podawana z tostem.

Uwagi

Dla osób na diecie szakszuka również świetnie się sprawdzi – wystarczy zredukować ilość oliwy, a tosta zastąpić pełnoziarnistym pieczywem lub w ogóle z niego zrezygnować.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.