Banany w cieście naleśnikowym z rumem
Łatwy
Przystępny
Bardzo prosty deser dla miłośników zarówno bananów jak i naleśników 🙂 Dzieciom z pewnością też posmakuje, tylko będziemy musieli zrezygnować z niewielkiego dodatku alkoholu. Zapraszamy na banany w cieście naleśnikowym z rumem 🙂
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
Naleśniki:
jajko - 1 sztuka
mąka - 1/2 szklanki
mleko - 1/2 szklanki
woda gazowana - 1/2 szklanki
olej - 1 1/2 łyżki
cukier - 1/2 łyżki
aromat rumowy - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo:
banany - 4 sztuki
gorzka czekolada - 50 g
mleko - 3 łyżki
rum - 3 łyżki
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki:
Jajko, mleko, olej, cukier, wodę, kilka kropel aromatu rumowego umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i nadal miksujemy.
Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Jeśli wolimy bardziej tłuste naleśniki to przed każdym kolejnym dodajemy odrobinę oleju, jeśli nie to możemy smażyć bez oleju (naleśniki i tak się usmażą bo olej jest w środku).
Banany w cieście naleśnikowym z rumem:
Banany obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy rum i dokładnie mieszamy.
Banany zawijamy w ciasto naleśnikowe i polewamy czekoladą z rumem. Opcjonalnie do dekoracji możemy przyprószyć deser cukrem pudrem.
Uwagi
Jeśli podczas miksowania okaże się, iż cisto jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Jeśli jednak ciasto chwilę postoi może zgęstnieć – wtedy należy dodać odrobinę wody.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!