Japoński sernik z 3 składników
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Masz ochotę na coś słodkiego i szybkiego? Może zatem japoński sernik z 3 składników? Z pewnością podbije Wasze podniebienia 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 45 min | 55 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
Japoński sernik:
biała czekolada - 130 g
jajka - 3 sztuki
serek śmietankowy typu Philadelphia - 130 g
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
konfitura wiśniowa
cukier puder (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej i oddzielamy żółtka od białek. Białka wkładamy do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie powoli łączymy ją z żółtkami. Kolejno dodajemy serek śmietankowy, całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
Japoński sernik przelewamy do posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i najlepiej rzucamy nią z niskiej wysokości o ziemię, aby pozbyć się zbędnego powietrza.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Japoński sernik pieczemy w kąpieli wodnej – formę z ciastem wkładamy to większej blaszki, wypełnionej częściowo wodą. W podanej temperaturze pieczemy ciasto 15 minut, po tym czasie zmniejszamy ją do 160 stopni i pieczemy kolejne 15 minut.
Następnie wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze kwadrans, aby nasz japoński sernik był w pełni gotowy.
Japoński sernik z 3 składników podajemy z ulubioną konfiturą i posypany delikatnie cukrem pudrem.
Uwagi
Ciasto początkowo ładnie wyrośnie, później może opaść, więc raczej nie liczmy, że sernik będzie bardzo „wysoki”, ale smak to z pewnością zrekompensuje 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!