Kurczak marynowany w sosie sojowym

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Bardzo prosty i smaczny przepis, sprawdzi się również dla osób dbających o linię 🙂 Zatem na lunch /obiad (idealny także do pracy) – kurczak marynowany w sosie sojowym!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
40 min | 10 min | 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
pierś z kurczaka - 2 sztuki
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
ciemny sos sojowy - 5 łyżek
miód - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
świeży imbir - 1/2 łyżeczki
sezam - 2 łyżeczki
sól
pieprz
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
warzywa jako dodatek
PRZYGOTOWANIE
Marynata sojowa:
Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy sos sojowy, miód, sok z cytryny, starty na tarce imbir, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.
W powstałej marynacie umieszczamy pokrojonego w większą kostkę pierś z kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Kurczak marynowany w sosie sojowym:
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy z każdej strony mięso.
Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałością marynaty z dodatkiem odrobiny wody. Danie pieczemy pod przykryciem około 10 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie sprawdzamy dla pewności czy mięso jest upieczone, w razie czego dopiekamy.
Kurczak marynowany w sosie sojowym będzie gotowy po posypaniu sezamem podprażonym na suchej patelni. Danie podajemy z ulubionymi warzywami.
Uwagi
Jeśli dbamy o linię to możemy pominąć etap smażenia na patelni i najwyżej parę minut dłużej potrzymać kurczaka w piekarniku.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!
