pelniasmakow-banner

Kurczak marynowany w sosie sojowym


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Bardzo prosty i smaczny przepis, sprawdzi się również dla osób dbających o linię 🙂 Zatem na lunch /obiad (idealny także do pracy) – kurczak marynowany w sosie sojowym!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 10 min 50 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 10 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
2

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • ciemny sos sojowy - 5 łyżek

  • miód - 1 łyżeczka

  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • świeży imbir - 1/2 łyżeczki

  • sezam - 2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków

  • warzywa jako dodatek

PRZYGOTOWANIE

Marynata sojowa:

Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy sos sojowy, miód, sok z cytryny, starty na tarce imbir, sól i pieprz. Wszystko mieszamy.

W powstałej marynacie umieszczamy pokrojonego w większą kostkę pierś z kurczaka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Kurczak marynowany w sosie sojowym:

Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy z każdej strony mięso.

Następnie przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i polewamy pozostałością marynaty z dodatkiem odrobiny wody. Danie pieczemy pod przykryciem około 10 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie sprawdzamy dla pewności czy mięso jest upieczone, w razie czego dopiekamy.

Kurczak marynowany w sosie sojowym będzie gotowy po posypaniu sezamem podprażonym na suchej patelni. Danie podajemy z ulubionymi warzywami.

Uwagi

Jeśli dbamy o linię to możemy pominąć etap smażenia na patelni i najwyżej parę minut dłużej potrzymać kurczaka w piekarniku.


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Ziemniaczek 11 miesięcy temu
Nada się na grilla?
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.