Churros
Normalny
Tani
Hiszpański przysmak, popularny także w Meksyku – zapraszamy na churros 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
45 min |
Przygotowanie | 45 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
40 |
mleko - 500 ml
masło - 100 g
cukier - 5 łyżek
mąka - 400 g
jajka - 8 sztuk
esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
cynamon - 1 szczypta
cukier puder
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
W garnku umieszczamy mleko, masło, cukier, szczyptę soli, esencję waniliową i gotujemy na mniejszym ogniu. Gdy składniki się połączą dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do masy wbijamy jajka, każde osobno i miksujemy. Teraz nasze ciasto na churros jest gotowe.
W głębszym garnku rozgrzewamy olej. Musi być go dużo bo churros będziemy smażyli na głębokim tłuszczu.
Gdy olej osiągnie odpowiednią temperaturę, nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy bezpośrednio do garnka. Długość churros zależy od nas. Końce możemy odcinać nożem, aby były równe.
Churros smażymy na złoty kolor, a następnie wyciągamy i odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Churros możemy podawać same lub z ulubionymi sosami owocowymi, roztopioną czekoladą itp.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!