Sałatka z ciecierzycy

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Pyszna i lekka sałatka z ciecierzycy, sprawdzi się również dla osób będących na diecie. Dzięki zawartości białka, warzyw i odrobiny oliwy przyśpieszy nasz metabolizm, a sycące właściwości ciecierzycy pozwolą nam uniknąć podjadania 🙂
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie |
15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
ciecierzyca (ugotowana) - 300 g
czerwona papryka - 1/2 sztuki
żółta papryka - 1/2 sztuki
kiszone ogórki - 2 sztuki
pomidor - 1 sztuka
czerwona cebula (opcjonalnie) - 1/2 sztuki
sezam - 1 łyżeczka
koperek
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie (opcjonalnie) - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Papryki, ogórki kiszone i pomidora kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i drobniutko siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce, dodajemy ciecierzycę z puszki lub ugotowaną, przestudzoną i dokładanie mieszamy. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi – ponownie mieszamy.
Na suchej patelni prażymy sezam. Koperek, pietruszkę drobno siekamy i posypujemy nimi sałatkę.
Sałatkę z ciecierzycy przed podaniem oprószamy sezamem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!