Wiosenna sałatka z dipem miodowo – musztardowym
 
                Łatwy
 
                Przystępny
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Lekko, świeżo i dietetyczne! Dzisiaj zamiast burgera, na kolację pyszna, wiosenna sałatka z dipem miodowo – musztardowym 🙂
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | 
| 15 min | 10 min | 25 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 15 min | 
| Gotowanie | 10 min | 
| Gotowe | 25 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 2 | 
- mix sałat - 2 garście 
- jabłko - 1 sztuka 
- zielone szparagi - 5 sztuk 
- pomidor - 1 sztuka 
- czerwona papryka - 1/2 sztuki 
- orzechy włoskie - 1 garść 
- liście cykorii - 8 sztuk 
- masło - 1/2 łyżeczki 
- sól 
Dip miodowo – musztardowy:
- miód płynny - 1/2 łyżeczki 
- musztarda - 1 łyżeczka 
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczki 
- sok z cytryny - 1/2 łyżeczki 
PRZYGOTOWANIE
Sałatę, cykorię płuczemy, dzielimy na dwie porcje i układamy na dwóch talerzach.
Szparagi dokładanie myjemy, zwłaszcza zielone główki i odcinamy zdrewniałe końce. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i masła i wrzucamy szparagi na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy, aby ostygły.
Jabłko kroimy na ćwiartki, a czerwoną paprykę na plasterki. Pomidora myjemy i kroimy w „ósemki”. Wszystko układamy na sałatach. Szparagi kroimy na pół i układamy na samej górze.
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu, aż się przyrumienią. Gdy ostygną posypujemy nimi sałatkę.
Dip miodowo – musztardowy:
W małej miseczce mieszamy dokładanie musztardę, miód i sok z cytryny.
Następnie powoli dolewamy oliwę z oliwek i cały czas mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i utworzenia gładkiego dipu.
Tuż przed podaniem sałatkę polewamy dipem. Danie możemy serwować z tostem lub bagietką. Oczywiście osobom na diecie nie jest to wskazane 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            