Pavlova z niepotrzebnych białek
Normalny
Tani
Bezglutenowe
Często robimy ciasta, tarty, kremy zabaglione, suflety itp. do których wykorzystujemy jedynie żółtka jajek. Pojawia się wtedy pytanie co zrobić z białkami… Jajecznica z samych białek? No niby można, ale smak nie ten.. Lepiej zostawić w lodówce i pomyśleć później. Teraz zamknij oczy i wyobraź sobie, że mogą one stać się podstawą czegoś pysznego, idealnie komponującego się z sezonowymi owocami… O tak! Dzisiaj z niepotrzebnych, przeznaczonych w kubeł białek pyszna Pavlova!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 2 h 30 min | 2 h 45 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 2 h 30 min |
Gotowe | 2 h 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
białka jaj - 6 sztuk
cukier puder - 280 g
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
śmietana kremówka 36% - 500 ml
sezonowe owoce do dekoracji (najlepiej jagody, truskawki, maliny)
PRZYGOTOWANIE
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno stopniowo dosypujemy cukier, wciskamy sok z cytryny cały czas ubijając.
Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i jak tylko się wmiesza w pianę wyłączmy mikser.
Na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem formujemy dwa „placki” z piany, kształtem przypominające talerze.
Bezę pieczemy w temperaturze 110-115 stopni (termoobieg) przez 2.5 godziny.
Gdy beza będzie gotowa zostawiamy ją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do momentu ostygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy nią bezę, całość dekorujemy owocami i nasza Pavlova jest gotowa 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!