pelniasmakow-banner

Pavlova z niepotrzebnych białek


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe


Często robimy ciasta, tarty, kremy zabaglione, suflety itp. do których wykorzystujemy jedynie żółtka jajek. Pojawia się wtedy pytanie co zrobić z białkami… Jajecznica z samych białek? No niby można, ale smak nie ten.. Lepiej zostawić w lodówce i pomyśleć później. Teraz zamknij oczy i wyobraź sobie, że mogą one stać się podstawą czegoś pysznego, idealnie komponującego się z sezonowymi owocami… O tak! Dzisiaj z niepotrzebnych, przeznaczonych w kubeł białek pyszna Pavlova!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 2 h 30 min 2 h 45 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 2 h 30 min
Gotowe 2 h 45 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • białka jaj - 6 sztuk

  • cukier puder - 280 g

  • skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka

  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

Dodatkowo:

  • śmietana kremówka 36% - 500 ml

  • sezonowe owoce do dekoracji (najlepiej jagody, truskawki, maliny)

PRZYGOTOWANIE

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, kolejno stopniowo dosypujemy cukier, wciskamy sok z cytryny cały czas ubijając.

Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i jak tylko się wmiesza w pianę wyłączmy mikser.

Na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem formujemy dwa „placki” z piany, kształtem przypominające talerze.

Bezę pieczemy w temperaturze 110-115 stopni (termoobieg) przez 2.5 godziny.

Gdy beza będzie gotowa zostawiamy ją w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż do momentu ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubijamy, przekładamy nią bezę, całość dekorujemy owocami i nasza Pavlova jest gotowa 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.