Ciasto truskawkowe z mąki kokosowej

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe
Zapraszamy na pyszne ciasto z mąki kokosowej 🙂 Robi się je bardzo szybko, sprawdzi się idealnie dla osób na diecie jak i dla tych, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej lub mleka. Zatem nie obawiaj się, że smaki lata Cię ominą jeśli masz nietolerancje pokarmowe tylko wypróbuj pyszne ciasto truskawkowe z mąki kokosowej!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 25 min | 35 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
6 |
mąka kokosowa - 1/2 szklanki
jajka - 6 sztuk
olej - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
ksylitol/miód - 3 łyżki
truskawki - 2 garście
płatki migdałowe - 1 garść
esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Truskawki myjemy i pozbywamy się ogonków.
Jajka miksujemy z ksylitolem (stewią, miodem) przez około 7-8 minut. W międzyczasie dolewamy olej (możemy go zastąpić roztopionym olejem kokosowym) i esencję waniliową.
Mąkę kokosową i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do masy na ciasto i mieszamy łyżką (ewentualnie na najniższych obrotach miksera i to dosłownie 2-3 obroty).
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na mniejszą blaszkę lub keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Na nim układamy truskawki i posiekane migdały.
Ciasto truskawkowe z mąką kokosową pieczemy około 25 minut i po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe. Jeśli nie to dopiekamy. My używaliśmy termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!