Hummus na śniadanko
![](/assets/images/icons/difficult.png)
Łatwy
![](/assets/images/icons/cost.png)
Tani
![](/assets/images/icons/dairy-free.png)
Bez nabiału
![](/assets/images/icons/gluten-free.png)
Bezglutenowe
![](/assets/images/icons/egg-free.png)
Bez jajek
Co prawda wracamy do tego przepisu często, ale za każdym razem jesteśmy zachwyceni! Lubicie? Czy jednak do Was to nie trafia? 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
ciecierzyca (ugotowana) - 250 g
ziarenka sezamu - 6 łyżek
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Na suchej patelni prażymy sezam, cały czas mieszając, aż będzie miał złoty kolor.
Następnie sezam razem z oliwą dokładnie miksujemy. W ten sposób powstaje nam pasta tahini.
Kolejno dodajemy do niej czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i miksujemy.
Następnie powoli dodajemy ciecierzycę, cały czas miksując. Aby hummus był bardziej kremowy możemy dodać trochę wody.
Podając hummus możemy posypać go ziołami i polać oliwą z oliwek!
Uwagi
Zamiast miksowania sezamu z oliwą możemy użyć gotowej pasty tahini.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
![](/assets/images/icons/preloader.gif)
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!