Hummus na śniadanko

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Co prawda wracamy do tego przepisu często, ale za każdym razem jesteśmy zachwyceni! Lubicie? Czy jednak do Was to nie trafia? 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
ciecierzyca (ugotowana) - 250 g
ziarenka sezamu - 6 łyżek
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Na suchej patelni prażymy sezam, cały czas mieszając, aż będzie miał złoty kolor.
Następnie sezam razem z oliwą dokładnie miksujemy. W ten sposób powstaje nam pasta tahini.
Kolejno dodajemy do niej czosnek, sok z cytryny, szczyptę soli i miksujemy.
Następnie powoli dodajemy ciecierzycę, cały czas miksując. Aby hummus był bardziej kremowy możemy dodać trochę wody.
Podając hummus możemy posypać go ziołami i polać oliwą z oliwek!
Uwagi
Zamiast miksowania sezamu z oliwą możemy użyć gotowej pasty tahini.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!