Korzenny dżem śliwkowy

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Zapraszamy na pyszny, korzenny dżem śliwkowy! Sprawdzi się idealnie zarówno do świeżej bułeczki jak i jako powidło do ciasta 🙂 A aromat, zwłaszcza gdy otworzymy słoiczek zimą jest niepowtarzalny!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
15 min | 3 h | 3 h 15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 3 h |
Gotowe | 3 h 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
śliwki - 1 kg
cukier - 150 g
cynamon - 1/2 łyżeczki
mielone goździki - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Śliwki na dżem myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
Następnie umieszczamy śliwki w garnku, zasypujemy cukrem/ksylitolem i dodajemy przyprawę korzenną lub cynamon i goździki.
Dżem smażymy na niewielkim ogniu około godzinę. Po tym czasie wyłączamy i czekamy aż ostygnie i przykrywamy pokrywką.
Smażenie powtarzamy przez drugi i trzeci dzień (w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać). Jeśli zależy nam aby dżem śliwkowy był całkowicie gładki to możemy po ostatnim smażeniu go zblendować.
Gotowy korzenny dżem śliwkowy podajemy ze świeżym pieczywem :)
Uwagi
Zamiast cukru można użyć ksylitolu, który jest mniej kaloryczny i zdrowszy ale mniej słodki! W zależności od tego jak bardzo słodkie są śliwki, możliwe że trzeba będzie dodać więcej cukru/ksylitolu! Zamiast cynamonu i goździków można użyć gotowej przyprawy korzennej!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!