Sałatka z dzikim ryżem

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek
Prosta i mało wymagająca sałatka z dzikim ryżem to dobry pomysł dla osób na diecie jak i nie lubiących spędzania długich godzin w kuchni. Jest syta i z powodzeniem możemy zabrać ją do pracy 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
dziki ryż - 50 g
liście sałaty - 5 sztuk
ogórek gruntowy - 1 sztuka
czerwona papryka - 1/2 sztuki
ser feta - 100 g
kabanos drobiowy (opcjonalnie) - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 2 łyżeczki
sól
pieprz
zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE
Dziki ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (zazwyczaj jest to 30 minut).
Sałatę myjemy, odsączamy z wody i kroimy na paseczki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazdko z nasionami i także kroimy w kostkę.
Fetę w pierwszej kolejności próbujemy żeby ocenić jak bardzo jest słona (ser z mleka kozio – owczego jest zazwyczaj łagodniejszy), następnie kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy w plasterki.
Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy.
Sałatka z dzikim ryżem najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!