Kalmary w tempurze

Łatwy

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe
Lubicie czasami owoce morza? My ostatnio mieliśmy ogromną ochotę na kalmary. Zatem zapraszamy na pyszne kalmary w tempurze!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
kalmary (tuszki) - 500 g
białka jajek - 2 sztuki
mąka ryżowa - 150 g
sól himalajska
tymianek (opcjonalnie) - 1 szczypta
olej (do smażenia na głębokim tłuszczu)
PRZYGOTOWANIE
kalmary myjemy, oczyszczamy, kroimy na paseczki (tak żeby utworzyły nam kółeczka) i osuszamy.
Białka jajek delikatnie ubijamy, a mąkę mieszamy z dodatkiem soli (wedle uznania) i opcjonalnie tymiankiem.
W garnku rozgrzewamy olej. Kalmary zanurzamy w ubitych białkach, następnie w mące i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej.
Kalmary smażymy na delikatnie złoty kolor, po czym wyciągamy na ręcznik papierowy.
Kalmary w tempurze serwujemy z ulubionymi sosami!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!