Śliwkowe muffiny
Łatwy
Przystępny
Zapraszamy na pyszne śliwkowe muffiny, sprawdzą się idealnie do kawki lub herbatki, gdyż robi się je błyskawicznie, a smakują obłędnie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 40 min | 50 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
14 |
śliwki - 200 g
mąka - 1 szklanka
budyń waniliowy (proszek) - 120 g
jajka - 4 sztuki
masło - 100 g
cukier/ksylitol - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Masło rozpuszczamy i dodajemy wszystkie składniki poza śliwkami. Całość dobrze mieszamy.
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta na muffiny. Wszystko mieszamy.
Następnie napełniamy do połowy papilotki (ciasto wyrośnie). Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Uwagi
Warto sprawdzić przed pieczeniem jak słodkie są śliwki, gdyż możliwe że trzeba będzie dosłodzić ciasto. A przecież nasze śliwkowe muffiny nie mogą być kwaśne 😉
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!