pelniasmakow-banner

Polędwiczki z sosem grzybowym


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Pyszne polędwiczki z sosem grzybowym… jednym słowem czego chcieć więcej na smakowity obiad? 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 40 min 1 h 10 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

Polędwiczki:

  • polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki

  • sól

  • pieprz kolorowy mielony

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • liście laurowe - 2 sztuki

  • ziele angielskie (ziarenka) - 2 sztuki

  • olej rzepakowy

Sos grzybowy:

  • grzyby leśne - 400 g

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • śmietana kremówka - 1/2 szklanki

  • masło - 1 łyżka

  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

  • natka pietruszki - 2 łyżki

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczki:

Polędwiczki posypujemy solą i kolorowym pierzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy je z każdej strony.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko mieszamy i układamy polędwiczki. Następnie pieczemy je około 40 minut.

Sos grzybowy:

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Rozgrzewamy patelnię z masłem i smażymy cebulę – gdy się zeszkli dodajemy czosnek i grzybki. Gdy grzyby się zarumienią i odparują dolewamy śmietanę, cały czas mieszając.

Doprawiamy sos solą, pieprzem i zakwaszamy cytryną (najlepiej dodawać do kilka kropel i próbować).

Polędwiczki wyciągamy z naczynia i kroimy w plastry. Układamy je na sosie grzybowym i posypujemy natką pietruszki.

Uwagi

Gdy sos grzybowy za bardzo zgęstnieje możemy go rozcieńczyć odrobiną wody.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.