Polędwiczki z sosem grzybowym

Normalny

Drogi

Bezglutenowe

Bez jajek
Pyszne polędwiczki z sosem grzybowym… jednym słowem czego chcieć więcej na smakowity obiad? 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 40 min | 1 h 10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Polędwiczki:
polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
sól
pieprz kolorowy mielony
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
liście laurowe - 2 sztuki
ziele angielskie (ziarenka) - 2 sztuki
olej rzepakowy
Sos grzybowy:
grzyby leśne - 400 g
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
śmietana kremówka - 1/2 szklanki
masło - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 2 łyżki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki:
Polędwiczki posypujemy solą i kolorowym pierzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy je z każdej strony.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy około pół szklanki wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko mieszamy i układamy polędwiczki. Następnie pieczemy je około 40 minut.
Sos grzybowy:
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Rozgrzewamy patelnię z masłem i smażymy cebulę – gdy się zeszkli dodajemy czosnek i grzybki. Gdy grzyby się zarumienią i odparują dolewamy śmietanę, cały czas mieszając.
Doprawiamy sos solą, pieprzem i zakwaszamy cytryną (najlepiej dodawać do kilka kropel i próbować).
Polędwiczki wyciągamy z naczynia i kroimy w plastry. Układamy je na sosie grzybowym i posypujemy natką pietruszki.
Uwagi
Gdy sos grzybowy za bardzo zgęstnieje możemy go rozcieńczyć odrobiną wody.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!