Faszerowana cukinia
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Sezon na cukinie ma się ku końcowi, a więc trzeba korzystać 🙂 Dzisiaj na obiad pyszna faszerowana cukinia!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 45 min | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
cukinia - 2 sztuki
mięso mielone wieprzowe - 300 g
brązowy ryż - 50 g
cebula - 1/2 sztuki
czerwona papryka - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
czarne oliwki - 1 garść
ser mozzarella - 120 g
zioła prowansalskie
sól
pieprz
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Cukinie kroimy na pół (wzdłuż), wydrążamy środek aby uzyskać „łódeczki”. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Cebulę podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilkę smażymy i dodajemy mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dodajemy 4 ząbki przeciśniętego przez praskę lub posiekanego czosnku.
Gdy mięso będzie gotowe, zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko z ryżem. Powstałym farszem napełniamy cukinie.
Cukinie pieczemy pod przykryciem (w naczyniu żaroodpornym) ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy cukinię i układamy na niej pokrojone w plasterki oliwki i plastry sera mozzarella.
Faszerowane cukinie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 10 minut (aż ser się roztopi i przyrumieni).
Uwagi
Cukinie powinny był w niewielkim rozmiarze!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!