Faszerowana cukinia
 
                Normalny
 
                Przystępny
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Sezon na cukinie ma się ku końcowi, a więc trzeba korzystać 🙂 Dzisiaj na obiad pyszna faszerowana cukinia!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 25 min | 45 min | 1 h 10 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 25 min | 
| Pieczenie | 45 min | 
| Gotowe | 1 h 10 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 4 | 
- cukinia - 2 sztuki 
- mięso mielone wieprzowe - 300 g 
- brązowy ryż - 50 g 
- cebula - 1/2 sztuki 
- czerwona papryka - 1/2 sztuki 
- czosnek (ząbki) - 4 sztuki 
- czarne oliwki - 1 garść 
- ser mozzarella - 120 g 
- zioła prowansalskie 
- sól 
- pieprz 
- olej rzepakowy 
PRZYGOTOWANIE
Cukinie kroimy na pół (wzdłuż), wydrążamy środek aby uzyskać „łódeczki”. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Cebulę podsmażamy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilkę smażymy i dodajemy mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dodajemy 4 ząbki przeciśniętego przez praskę lub posiekanego czosnku.
Gdy mięso będzie gotowe, zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko z ryżem. Powstałym farszem napełniamy cukinie.
Cukinie pieczemy pod przykryciem (w naczyniu żaroodpornym) ok 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy cukinię i układamy na niej pokrojone w plasterki oliwki i plastry sera mozzarella.
Faszerowane cukinie wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 10 minut (aż ser się roztopi i przyrumieni).
Uwagi
Cukinie powinny był w niewielkim rozmiarze!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            