pelniasmakow-banner

Pikantne risotto z chorizo


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Dzisiaj na ostro! Zapraszamy na mocno pikantne risotto z chorizo 🙂 Co prawda niektórzy narzekają, że znalezienie tej hiszpańskiej kiełbasy nie jest takie proste, ale mamy wrażenie, że ostatnio spokojnie można ją spotkać w większych marketach, a smak i aromat jest wart zachodu!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
35 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 35 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
3

  • ryż arborio - 1 szklanka

  • kiełbasa chorizo - 200 g

  • czerwona papryka - 1 sztuka

  • papryczka chili - 1/2 sztuki

  • czerwona cebula - 1 sztuka

  • sok pomidorowy (pikantny) - 500 ml

  • woda - 3/4 szklanki

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • parmezan tarty - 4 łyżki

  • zioła prowansalskie

  • ostra papryka

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.

Następnie kroimy w drobną kostkę paprykę słodką i chili, a kiełbasę chorizo w plasterki. Wszystko smażymy. Gdy papryka zmięknie dodajemy ryż i całość mieszamy.

W momencie, w którym ryż stanie się blady, przeźroczysty wlewamy połowę soku pomidorowego i dodajemy pozostałą cześć przeciśniętego przez praskę czosnku.

Gdy ryż wchłonie sok, dolewamy po trochę pozostałą część i próbujemy czy jest już miękki. Jeśli nie to dolewamy po trochę wodę.

Na koniec, risotto doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, ostrą papryką (do smaku, wedle naszych upodobań) i dosypujemy parmezan. Całość mieszamy

Pikantne rissoto możemy podawać posypane świeżymi ziołami.

Uwagi

Jeśli papryczka chili jest bardzo ostra to dajemy jej mniej!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.