Pikantne risotto z chorizo
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj na ostro! Zapraszamy na mocno pikantne risotto z chorizo 🙂 Co prawda niektórzy narzekają, że znalezienie tej hiszpańskiej kiełbasy nie jest takie proste, ale mamy wrażenie, że ostatnio spokojnie można ją spotkać w większych marketach, a smak i aromat jest wart zachodu!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
35 min |
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
ryż arborio - 1 szklanka
kiełbasa chorizo - 200 g
czerwona papryka - 1 sztuka
papryczka chili - 1/2 sztuki
czerwona cebula - 1 sztuka
sok pomidorowy (pikantny) - 500 ml
woda - 3/4 szklanki
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
parmezan tarty - 4 łyżki
zioła prowansalskie
ostra papryka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.
Następnie kroimy w drobną kostkę paprykę słodką i chili, a kiełbasę chorizo w plasterki. Wszystko smażymy. Gdy papryka zmięknie dodajemy ryż i całość mieszamy.
W momencie, w którym ryż stanie się blady, przeźroczysty wlewamy połowę soku pomidorowego i dodajemy pozostałą cześć przeciśniętego przez praskę czosnku.
Gdy ryż wchłonie sok, dolewamy po trochę pozostałą część i próbujemy czy jest już miękki. Jeśli nie to dolewamy po trochę wodę.
Na koniec, risotto doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, ostrą papryką (do smaku, wedle naszych upodobań) i dosypujemy parmezan. Całość mieszamy
Pikantne rissoto możemy podawać posypane świeżymi ziołami.
Uwagi
Jeśli papryczka chili jest bardzo ostra to dajemy jej mniej!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!