Gulasz z papryką

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek
Dzisiaj syty i niezwykle aromatyczny obiad – zapraszamy na gulasz z papryką 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
mięso wieprzowe (najlepiej łopatka) - 1 1/2 kg
papryka czerwona - 3 sztuki
bulion grzybowy - 600 ml
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
liście laurowe - 2 sztuki
ziarenka ziela angielskiego - 3 sztuki
słodka papryka - 1/2 łyżeczki
ostra papryka - 1/2 łyżeczki
mąka pszenna - 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
sól
pieprz
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Mięso kroimy w grubszą kostkę, obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju i przekładamy do głębszego garnka.
Z papryk usuwamy gniazdka nasienne, kroimy w grubszą kostkę, ponownie obsmażamy na rozgrzanym oleju (około 1 minutę) i przekładamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę lub posiekanym, przekładamy do garnka.
Następnie wszystko zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, słodką i ostrą paprykę. Gulasz gotujemy, aż mięso zmięknie.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką (jeśli smak nie jest wyraźny) i przesiewamy bezpośrednio go garnka mąki. Gulasz mieszamy i czekamy aż odrobinę zgęstnieje.
Gulasz podajemy z ziemniakami, chlebem lub ulubioną kaszą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!