Zupa krem z cukinii
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Pyszna, delikatna, a zarazem wyrazista w smaku 🙂 Dzisiaj na obiad zupa krem z cukinii!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
40 min |
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
cukinia (większa) - 1 sztuka
pietruszka - 1 sztuka
bulion - 1 1/2 l
seler - 1/4 sztuki
kasza jaglana - 3 łyżki
cebula - 1 sztuka
por - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
sok z cytryny (do smaku)
rozmaryn - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
W garnku, na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i pora. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i wsypujemy trzy łyżki kaszy jaglanej. Całość zalewamy bulionem.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy na drobne kawałki i dodajemy wraz ze wszystkimi przyprawami (do smaku). Całość zakwaszamy cytryną (również do smaku). Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Na koniec zupę miksujemy, najlepiej przy użyciu blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Zupa krem z cukinii może być podawana z grzankami lub pokruszonym serem feta (najlepiej z mleka kozio – owczego)
Uwagi
Jeśli nie mamy bulionu to możemy użyć wody!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!