Bruschetta
Łatwy
Przystępny
Bez jajek
Pyszna i aromatyczna bruschetta to rewelacyjne śniadanko w śródziemnomorskim stylu 🙂 Oczywiście wariacji na jej temat może być dużo i jej finalny smak zależy od naszej fantazji!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
5 min | 5 min | 10 min |
Przygotowanie | 5 min |
Pieczenie | 5 min |
Gotowe | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
bułka (ciabatta lub szersza bagietka) - 1 sztuka
pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
suszone pomidory - 3 sztuki
ser mozzarella - 100 g
szynka parmeńska (plastry) - 3 sztuki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Bułkę kroimy na kromki, skrapiamy je odrobinką (naprawdę tylko troszkę) oliwy z oliwek i nakładamy na każdą przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
Następnie pomidorki koktajlowe i suszone kroimy w plasterki, układamy na pieczywie. Kolejno nakładamy szynkę parmeńską i na samą górę plastry sera mozzarella.
Bruschetta będzie gotowa po około 5 minutach pieczenia w piekarniku na funkcji grill. Jeśli jej nie mamy to może być góra – dół lub termoobieg tylko musimy kontrolować moment gdy ser się roztopi i zarumieni.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!