Knedle ze śliwkami i cynamonem

Normalny

Tani
Smaki dzieciństwa? Knedle! Wzbogacone cynamonem, pyszne i uwielbiane przez wszystkich 🙂 Zapraszamy na knedle ze śliwkami i cynamonem!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
1 h | 5 min | 1 h 5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Gotowanie | 5 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
ziemniaki - 500 g
śliwki - 400 g
mąka pszenna - 250 g
jajka - 2 sztuki
masło - 50 g
cukier/ksylitol
cynamon
sól - 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy, gotujemy i mielimy lub przepuszczamy przez praskę.
Następnie dodajemy mąkę, jajka, szczyptę cukru, szczyptę soli i zagniatamy. Jeśli ciasto na knedle bardzo się klei możemy dodać trochę więcej mąki. Formujemy wałeczek z którego odcinamy nożem kawałki ciasta.
Śliwki myjemy, dzielimy na połówki i usuwamy pestki. Kawałki ciasta na knedle lekko rozpłaszczamy w dłoni, środek oprószamy cynamonem, nakładamy śliwkę z odrobiną cukru w środku (jeśli używamy ksylitolu to musimy dać go odrobinę więcej bo jest mniej słodki), zlepiamy brzegi i formujemy kuleczki.
W większym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Knedle wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 5 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło. Gotowe knedle wyciągamy łyżką cedzakową do naczynia z masłem i obtaczamy w cukrze (ksylitolu) wymieszanym z cynamonem.
Uwagi
Oczywiście ilość cukru (ksylitolu) musimy dopasować do poziomu słodyczy śliwek 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!