Omlet z grzybami
Łatwy
Tani
Pyszne śniadanko pachnące lasem i jesienią 🙂 Zapraszamy na omlet z grzybami!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
1 |
Omlet:
jajka - 2 sztuki
mąka - 2 łyżki
mleko - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek
Dodatki:
grzyby leśne/pieczarki - 3 sztuki
cebula - 1/4 sztuki
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
tymianek - 1 szczypta
masło - 1 łyżeczka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Omlet:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie delikatnie łączymy ją z pianą z białek.
Dodatki:
cebulę podsmażamy, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone grzyby i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy, aż grzyby odparują.
Omlet z grzybami:
Podsmażone grzyby dodajemy do masy na omlet. Całość mieszamy i doprawiamy ziołami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Gdy będzie mocno gorąca wylewamy masę na omlet i smażymy, aż się zarumieni.
Następnie staramy się przewrócić go na drugą stronę, ponownie smażymy.
Największą trudność zazwyczaj sprawia przewrócenie omleta, ale można sobie pomóc talerzem!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!