Mus dyniowo – jabłkowy


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Pyszny mus dyniowo – jabłkowy sprawdzi się zarówno do kanapek jak i ciast. Gdy zrobimy większą porcję możemy przełożyć go do słoiczków na zimę 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 45 min 1 h 2 h
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 45 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 2 h

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • dynia hokkaido - 1 sztuka

  • jabłka (szara reneta) - 5 sztuk

  • gruszki - 2 sztuki

  • cukier - 5 łyżek

  • cynamon - 1/2 łyżeczki

  • przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki

  • pomarańcza - 1 sztuka

PRZYGOTOWANIE

Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy przez około 60 minut w 180 stopniach.

Studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie dyniowe purée.

Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazdka i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy cukier/ksylitol i dusimy na mniejszym ogniu, aż owoce się rozpadną.

Pomarańczę polewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę.

Do garnka z owocami dodajemy startą skórkę pomarańczową, dyniowe purée, cynamon, przyprawę do piernika i całość dusimy około 20 minut.

Następnie próbujemy smak, jeśli mus dyniowo – jabłkowy jest za mało słodki – dosładzamy, jeśli cynamon jest mało wyczuwalny – również możemy dodać więcej. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Mus dyniowo – jabłkowy blenduejmy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.