Mus dyniowo – jabłkowy
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Pyszny mus dyniowo – jabłkowy sprawdzi się zarówno do kanapek jak i ciast. Gdy zrobimy większą porcję możemy przełożyć go do słoiczków na zimę 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 45 min | 1 h | 2 h |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 45 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 2 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
dynia hokkaido - 1 sztuka
jabłka (szara reneta) - 5 sztuk
gruszki - 2 sztuki
cukier - 5 łyżek
cynamon - 1/2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
pomarańcza - 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy przez około 60 minut w 180 stopniach.
Studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie dyniowe purée.
Jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazdka i kroimy w grubszą kostkę. Dodajemy cukier/ksylitol i dusimy na mniejszym ogniu, aż owoce się rozpadną.
Pomarańczę polewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę.
Do garnka z owocami dodajemy startą skórkę pomarańczową, dyniowe purée, cynamon, przyprawę do piernika i całość dusimy około 20 minut.
Następnie próbujemy smak, jeśli mus dyniowo – jabłkowy jest za mało słodki – dosładzamy, jeśli cynamon jest mało wyczuwalny – również możemy dodać więcej. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mus dyniowo – jabłkowy blenduejmy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!