Muffiny dyniowe
Łatwy
Przystępny
Jesienne kolory za oknem, zatem zapraszamy na pyszne muffiny dyniowe! Są wilgotne w środku, rewelacyjne w smaku i proste do zrobienia 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 20 min | 35 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
10 |
purée z dyni - 1 1/2 szklanki
cukier - 1 szklanka
mąka - 2 szklanki
masło - 100 g
jajka - 2 sztuki
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy wszystkie suche składniki – cukier, mąkę, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
Masło roztapiamy i odstawiamy na chwilkę o ostudzenia.
W drugiej misce mieszamy dyniowe purée, jajka i roztopione masło. Następnie łączymy składniki suche i mokre.
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni (termoobieg).
Foremki na muffiny dyniowe napełniamy masą (nie do samego końca bo muffiny wyrosną) i pieczemy 20 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy są upieczone, w razie czego dopiekamy parę minut.
Gotowe muffiny dyniowe posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi
Jeśli nie mamy gotowego purée to dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki, układamy na papierze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy przez około 40 minut (dynia Hokkaido nawet ciut krócej, większe dynie dłużej) w 180 stopniach. Studzimy, zdejmujemy skórkę i blendujemy na gładkie dyniowe purée.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!