Ziołowe żeberka

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek
Prosty przepis na smaczny i aromatyczny obiad 🙂 Zapraszamy na ziołowe żeberka!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 1 h 30 min | 1 h 40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 1 h 30 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
żeberka surowe - 1 kg
zioła prowansalskie - 3 łyżeczki
piwo jasne - 100 ml
czosnek (ząbki) - 5 sztuk
pieprz ziołowy - 1 szczypta
oliwa z oliwek
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Żeberka myjemy i kroimy na paski.
Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i łączymy dokładnie z ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym, solą, pieprzem i 3 łyżkami oliwy.
Żeberka nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki lub chociaż na godzinę – dwie.
Następnie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy ziołowe żeberka i polewamy je połową piwa.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy mięso i pieczemy około 1h, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż żeberka będą miękkie.
W trakcie pieczenia mięso polewamy pozostałą częścią piwa.
Ziołowe żeberka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!