Ryba w cieście piwnym

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału
Macie ochotę na fish and chips? U nas na obiad pyszna i delikatna ryba w cieście piwnym, zapraszamy 🙂
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie |
30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
filety z dorsza (surowe) - 1 kg
mąka pszenna - 1 szklanka
jasne piwo - 3/4 szklanki
woda - 1/2 szklanki
jajko - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
olej rzepakowy
cytryna
PRZYGOTOWANIE
Ciasto piwne:
Otwieramy butelkę/puszkę z piwem (ważne, alby piwo było dopiero co otworzone!) i wlewamy do miski.
Dodajemy zimną wodę, sól, jajko i wszystko dokładnie miksujemy na wolnych obrotach.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy i powoli dodajemy do masy piwnej. Ciasto piwne powinno być gładkie i gęstawe.
Ryba w cieście piwnym:
filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka minut.
Następnie filety dokładnie odsączamy za pomocą ręcznika papierowego, oprószamy solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej (musi być naprawdę gorący).
Kawałki dorsza maczamy w cieście piwnym i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Następnie odsączamy rybę z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Ryba w cieście piwnym najlepiej smakuje podana z frytkami, cytryną i sałatką 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!