Tatar z łososia z awokado
Łatwy
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Wykwintna i pyszna, a zarazem szybka i prosta przystawka, która sprawdzi się idealnie na spotkanie ze znajomymi 🙂 Zapraszamy na tatar z łososia z awokado!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
wędzony łosoś - 300 g
awokado - 1 sztuka
cebula - 1/2 sztuki
sezam - 1 łyżeczka
sos sojowy - 50 ml
wasabi - 3 łyżeczki
sok z cytryny
szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Wędzonego łososia i cebulę kroimy w kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie straciło koloru.
Sos sojowy mieszamy z wasabi, aż składniki się połączą, przekładamy do miseczki i odstawiamy.
Szczypiorek siekamy lub kroimy wzdłuż aby uzyskać „nitki”.
Sezam prażymy przez chwilę na suchej patelni. Następnie połowę ziarenek dodajemy do łososia i mieszamy.
Na talerzyku formujemy nasz tatar z łososia – najlepiej za pomocą specjalnego krążka, a jeżeli takiego nie mamy to możemy zrobić „babkę” z płaskiej filiżanki.
Gdy łosoś już będzie na talerzyku to na wierzch nakładamy awokado i cebulę. Tatar z łososia ozdabiamy szczypiorkiem i posypujemy pozostałą częścią sezamu. Możemy także dla dekoracji skropić go sosem sojowym.
Tatar z łososia podajemy z sosem sojowym z wasabi.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!