Zupa serowa
Łatwy
Przystępny
Bez jajek
Pyszna i prosta do zrobienia zupa serowa, zapraszamy 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
5 min | 20 min | 25 min |
Przygotowanie | 5 min |
Gotowanie | 20 min |
Gotowe | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
bulion warzywny - 500 ml
serek topiony śmietankowy - 100 g
ser żółty (gouda) - 50 g
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Do podania:
papryka wędzona - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 szczypta
ser żółty do posypania
bagietka
PRZYGOTOWANIE
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Następnie zalewamy go gorącym bulionem warzywnym. Podgrzewamy przez chwilę na średnim ogniu.
Chochelką odlewamy miskę zupy, dodajemy serek topiony, mieszamy aż się rozpuści i wlewamy z powrotem do wywaru.
Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach i również dodajemy.
Gdy zupa serowa będzie miała jednolitą konsystencję, doprawiamy ją do smaku.
Zupa serowa powinna być podawana z bagietką (opcjonalnie posmarowaną masłem czosnkowym), posypana startym żółtym serem i oprószona wędzoną papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!