Krem z dyni
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Jesień w pełni, a o tej porze roku robimy pyszne dania z dyni! Zapraszamy na prostą i smakowitą zupę – krem z dyni 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
40 min |
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
dynia - 1/3 sztuki
pietruszka (korzeń) - 1 sztuka
marchewka - 1 sztuka
seler (korzeń) - 1/3 sztuki
kasza jaglana (sucha) - 3 łyżki
cebula - 1 sztuka
por - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
masło
papryka ostra - 1/4 łyżeczki
papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
cytryna
sól
pieprz
śmietana do podania
szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i pora kroimy w kostkę i smażymy na maśle . Dodajemy pozostałe, pokrojone warzywa i podsmażamy przez chwilę.
Całość zalewamy dwoma litrami wrzątku i wsypujemy trzy łyżki kaszy jaglanej.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i dodajemy wraz ze wszystkimi przyprawami (do smaku).
Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krem z dyni blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę zakwaszamy cytryną (również do smaku).
Krem z dyni podajemy z kleksem ze śmietany, posypany siekanym szczypiorkiem i opcjonalnie ze świeżym pieczywem.
Uwagi
Jeśli nie lubimy pikantnych smaków to możemy zrezygnować z ostrej papryki i zastąpić ją ulubionymi ziołami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!