Krem z dyni


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Jesień w pełni, a o tej porze roku robimy pyszne dania z dyni! Zapraszamy na prostą i smakowitą zupę – krem z dyni 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • dynia - 1/3 sztuki

  • pietruszka (korzeń) - 1 sztuka

  • marchewka - 1 sztuka

  • seler (korzeń) - 1/3 sztuki

  • kasza jaglana (sucha) - 3 łyżki

  • cebula - 1 sztuka

  • por - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • masło

  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki

  • papryka wędzona - 1/4 łyżeczki

  • cytryna

  • sól

  • pieprz

  • śmietana do podania

  • szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Cebulę i pora kroimy w kostkę i smażymy na maśle . Dodajemy pozostałe, pokrojone warzywa i podsmażamy przez chwilę.

Całość zalewamy dwoma litrami wrzątku i wsypujemy trzy łyżki kaszy jaglanej.

Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i dodajemy wraz ze wszystkimi przyprawami (do smaku).

Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Krem z dyni blendujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Zupę zakwaszamy cytryną (również do smaku).

Krem z dyni podajemy z kleksem ze śmietany, posypany siekanym szczypiorkiem i opcjonalnie ze świeżym pieczywem.

Uwagi

Jeśli nie lubimy pikantnych smaków to możemy zrezygnować z ostrej papryki i zastąpić ją ulubionymi ziołami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.