pelniasmakow-banner

Pieczone udka z kurczaka


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy banalne w przygotowaniu pieczone udka z kurczaka!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 45 min 55 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • udka kurczaka (zagrodowego) - 1 kg

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Udka kurczaka myjemy, osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Do naczynia żaroodpornego lub głębszej blaszki nalewamy trochę oliwy z oliwek i układamy udka z kurczaka. Następnie nacieramy je czosnkiem, solą, pieprzem i oprószamy ziołami prowansalskimi.

Udka odstawiamy na całą noc. Jeśli jednak nie mamy czasu o możemy pominąć ten krok.

Piekarnik ustawiamy na 220 stopni. Udka kurczaka pieczemy bez przykrycia 45 minut. Po około 20 minutach warto do nich zajrzeć i polać powstałym sosikiem.

Pieczone udka z kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką 🙂


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.