Pieczone udka z kurczaka

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy banalne w przygotowaniu pieczone udka z kurczaka!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 45 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
udka kurczaka (zagrodowego) - 1 kg
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Udka kurczaka myjemy, osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Do naczynia żaroodpornego lub głębszej blaszki nalewamy trochę oliwy z oliwek i układamy udka z kurczaka. Następnie nacieramy je czosnkiem, solą, pieprzem i oprószamy ziołami prowansalskimi.
Udka odstawiamy na całą noc. Jeśli jednak nie mamy czasu o możemy pominąć ten krok.
Piekarnik ustawiamy na 220 stopni. Udka kurczaka pieczemy bez przykrycia 45 minut. Po około 20 minutach warto do nich zajrzeć i polać powstałym sosikiem.
Pieczone udka z kurczaka możemy podać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką 🙂
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!