Gofry z sosem waniliowym

Łatwy

Przystępny
Deser, który chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami! Zapraszamy na gofry z sosem waniliowym 🙂
|
![]() 3 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 3 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie |
50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
Gofry:
mąka pszenna - 1 1/2 szklanki
jajka - 2 sztuki
cukier puder - 1 łyżka
cukier waniliowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
olej - 1/2 szklanki
mleko - 1 1/4 szklanki
sól - 1 szczypta
Sos waniliowy:
żółtka - 2 sztuki
cukier - 50 g
śmietana kremówka 36% - 150 ml
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Gofry:
Składniki suche – mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli umieszczamy w misie miksera i mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy mleko, jajka i olej. Całość miksujemy, aż masa na gofry będzie gładka. Odstawiamy na 10 minut.
Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry zgodnie z instrukcją lub przez około 3 minuty.
Sos waniliowy:
Żółtka i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę.
W garnku zagotowujemy śmietankę z waniliowym ekstraktem. Następnie powoli wlewamy ją do jajek i cały czas energicznie mieszamy.
Nasz sos waniliowy przelewamy z powrotem do garnka i na malutkim ogniu podgrzewamy tylko do momentu, aż zgęstnieje.
Uwaga, sos waniliowy nie powinien się zagotować!
Gofry podajemy polane sosem waniliowym z dodatkiem bitej śmietany i ulubionych owoców.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!