Smalec ze skwarkami i cebulką
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Tradycyjna, pyszna przekąska, która smakuje doskonale nie tylko jako dodatek do piwa czy wódeczki 🙂 Zapraszamy na domowy smalec ze skwarkami i cebulką!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
15 min | 1 h 20 min | 1 h 35 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 1 h 20 min |
Gotowe | 1 h 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
16 |
słonina z kawałkami mięsa - 1 kg
boczek bez skóry - 250 g
cebula - 2 sztuki
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
Do podania:
sól
ogórki kiszone
PRZYGOTOWANIE
Słoninę i boczek przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub kroimy w drobną kostkę.
Następnie umieszczamy całość w garnku lub głębokiej patelni, ustawiamy na średni ogień i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy zamieszać, zmniejszyć ogień i pozostawić na kolejne 40 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy po godzinie wytapiania smalcu. Całość pozostawiamy na palniku na kolejne 20 minut.
Smalec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Po tym czasie ściągamy go z palnika i odstawiamy aby przestygł.
Przygotowujemy słoiki i przekładamy do nich smalec ze skwarkami i cebulą 🙂 Po kilku godzinach spędzonych w lodówce jest już gotowy!
Smalec ze skwarkami i cebulką najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kiszonym ogórkiem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!