Jabłka w karmelu

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Deser mało popularny u nas w kraju, a szkoda! Robi się go prosto, a wygląda efektownie i jest pyszny 🙂 Zapraszamy na jabłka w karmelu!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
jabłka - 5 sztuk
cukier - 250 g
woda - 50 ml
miód - 2 łyżeczki
Dodatkowo:
drewniane lub plastikowe patyczki
PRZYGOTOWANIE
Jabłka myjemy i usuwamy ogonki. Następnie w każde wbijamy patyczek.
W garnku umieszczamy wodę, cukier, miód i zagotowujemy cały czas mieszając. Zmniejszamy moc palnika.
Gotujemy do momentu aż nasze składniki się połączą i zamienią w karmel.
Każde jabłuszko zanurzamy w karmelu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) na około godzinę.
Możemy także po zanurzeniu jabłek w karmelu posypać je np. posiekanymi orzechami!
Uwagi
Do wykonania karmelu najlepiej używać garnka o grubszym dnie, aby się nie przypalał.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!