pelniasmakow-banner

Jabłka w karmelu


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Deser mało popularny u nas w kraju, a szkoda! Robi się go prosto, a wygląda efektownie i jest pyszny 🙂 Zapraszamy na jabłka w karmelu!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
20 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

  • jabłka - 5 sztuk

  • cukier - 250 g

  • woda - 50 ml

  • miód - 2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • drewniane lub plastikowe patyczki

PRZYGOTOWANIE

Jabłka myjemy i usuwamy ogonki. Następnie w każde wbijamy patyczek.

W garnku umieszczamy wodę, cukier, miód i zagotowujemy cały czas mieszając. Zmniejszamy moc palnika.

Gotujemy do momentu aż nasze składniki się połączą i zamienią w karmel.

Każde jabłuszko zanurzamy w karmelu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) na około godzinę.

Możemy także po zanurzeniu jabłek w karmelu posypać je np. posiekanymi orzechami!

Uwagi

Do wykonania karmelu najlepiej używać garnka o grubszym dnie, aby się nie przypalał.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.